Aialeht.ee foorumid / hammustus

#1 2008-06-27 18:24:55

rincewind
Moderaator
Registreeritud: 2008-06-10
Postitus: 53

hammustus

Minu kogemusel kardab enamik eestlasi roomajaid nagu tuld, eriti suur hirm on saada metsas käies rästikult salvata. Liigub mitmeid arvamusi, ühed ütlevad, et hammustus pole sugugi hull asi, tuleb lihtsalt midagi jahedat peale panna ja rahulikult paigal püsida, teised aga teavad tuttavatuttava tuttavat, kes olevat hammustuse läbi lausa hinge heitnud.

Küsimus siis selline: kui põhjendatud on hirm rästiku hammustuse ees ja mida teha, kui see juhtub?

Teise küsimuse esitas mulle mu laps ja kuna ma ei osanud päris täpselt vastata, siis küsin selle edasi: kuidas saavad gekod mööda seina ja isegi lage joosta?

Eemal

#2 2008-06-30 22:57:48

Peeter
Moderaator
Registreeritud: 2008-06-13
Postitus: 10

Re: hammustus

Eestis ei ole keegi teadmata aegadest saadik rästiku hammustusest surnud, kogu Euroopas on teada väga üksikuid surmajuhtumeid viimase 10-20 aasta jooksul, enamik neist Vahemeremaades (nokisrästik), või on tegemist olnud rästikumürgi suhtes ülitundlike inimestega. Ülitundlikel, sh mesilasemürgi suhtes allergilistel inimestel tasub kindlasti olla väga ettevaatlik.
Hirm rästikute ja nende hammustuste ees, ma ütleksin, ei ole põhjendatud- seda enam, et ka hirm võib tappa. Rästikuhammustust on küllaltki lihtne vältida, ilma et peaks marjulkäiku kabuhirmuga rikkuma- kui näed rästikut siis lihtsalt ära puutu teda. Kohtades, kus esineb rästikuid, ära käi paljajalu või plätudega, kasuta saapaid. Ära pane oma käsi okste vahele, kivide alla, puhmastesse jne, enne kui oled veendunud, et seal ei ole madu.
vahel see siiski juhtub- hammustaski rästik. Reegel nr 1- rahu, ära ehmu! See võib tunduda kohatu soovitusena, aga mõtle sellele, et halvim, mis võib sinuga juhtuda, on mõned päevad (OK, mõne inimese puhul nädal) haiglas. Sa EI hakka surema. Hirm, sellest tulenev südamekloppimine jne ainult halvendab sinu olukorda. Rahulikult ja kannatada saanud jäset võimalikult vähe liigutades tuleks jõuda haiglasse, ohtralt juua vett jms.
Paljud inimesed ei lähe rästikuhammustuse pärast haiglasse, aga sellist nõu, et vaata kuidas enesetunne on ja toimi selle järgi, ma siin ilmselt ei tohi anda.

Gekode varvaste all on miljonid umbes nanomeetri pikkused karvakesed. need haakuvad libeda pinna materjaliga (kaasa arvatud klaas) molekulitasandil. see oleks selline lopsti öeldud vastus, kui nanotehnoloogiat uurida, siis saab põhjalikuma seletuse.

Eemal

Foorumi jalus